Soitonopettaja Jukka Holmin vinkit ensimmäisen kitaran ostoon

Jukka Holm 10.11.2022

Oletko etsimässä ensimmäistä akustista kitaraa lapselle tai sähkökitaraa teinille, mutta et tiedä mitä tehdä? Vai onko sinua kenties alkanut vanhemmalla iällä harmittaa, kun ei tullut silloin aikanaan rokattua tarpeeksi? Eipä hätää – koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa!

Valitse kitara musiikin mukaan

Ensimmäisen kitaran valinta riippuu pitkälti siitä millaista musiikkia haluat opetella soittamaan. Kitaroita löytyy luonnollisesti monesta eri hintaluokasta ja moneen eri makuun. Me opastamme oikean soittimen valinnassa!

Jotta soittoharrastus pääsisi mahdollisimman kivuttomasti liikkeelle, on tärkeä käyttää oikeanlaista ja oikeankokoista toimivaa soitinta. Mökin seinällä roikkuvat matkamuistotuliaiset ja kaulastaan vääntyneet laatulandolat voi melkein unohtaa. Huonosti soiva tai vääränlainen soitin voi viedä aloittelijalta aivan turhaan soittoinnon tai ainakin hidastaa oppimista merkittävästi.

Sähkökitara rokkiin ja heviin

Jos musiikkivalintasi kallistuu selvästi rokin tai hevin puolelle, niin kannattaa ostaa suoraan sähkökitara ja sille sopiva vahvistin. Vaikka monesti ajatellaan, että akustisella kitaralla on hyvä opetella alkeet kaikissa tapauksissa, ei siitä välttämättä tähän tarkoitukseen ole mitään erityistä hyötyä. Sen lisäksi että sähkökitaran voi kytkeä särkijään ja muihin rokkihommissa tarvittaviin efektilaitteisiin, sitä on myös paljon kevyempi soittaa; sähkökitaran kaula on akustista ohuempi ja kapeampi, ja sen kielet ovat myös lähempänä otelautaa. Tämä helpottaa aloittelijaa huomattavasti.

Vaikka eksoottisen muotoisilla kitaroilla hienoine vibrakampineen onkin oma paikkansa tässä maailmassa, niin aloittelijalle sopii yleensä parhaiten stratocaster-tyyppinen peruskitara. Strato-tyylinen kitara vaatii vähiten ylläpitoa, ja se on myös (erityisesti istuma-asennossa) ergonomisesti mukavin. 

 

Leirinuotiolle ja yhteislauluihin teräskielinen akustinen kitara on ykkönen

Akustiset kitarat jaetaan pääsääntöisesti teräs- ja nylonkielisiin kitaroihin. Teräskielinen sopii parhaiten muun muassa plektralla rämpyttämiseen, leirinuotikomppailuun, laulun säestämiseen kantriin, folkiin ja tietysti rokkibändien balladeihin. Melkein kaikki trubaduurit suosivat teräskielistä kitaraa.

Teräskielisen kitaran kaula ja kielet ovat yleensä hieman paksumpia kuin sähkökitarassa, joten se on molemmille käsille raskaampi soittaa. Plektran lisäksi teräskielistä voi tietysti soittaa myös sormilla näppäilemällä, mutta tällöin sen ääni jää varsinkin aloittelijoilla hieman vaimeaksi ja tummaksi.

 

Valitse nylonkielisistä akustisista kokoosi sopiva

Mikäli sinulla ei ole vielä aavistustakaan siitä minkälaista musiikkia haluaisit soittaa, on nylonkielinen akustinen useimmissa tapauksissa paras ratkaisu. Sen kielet tuntuvat teräskieliä kevyemmiltä ja monien mielestä mukavammilta. Mikäli näppäilet kitaraa plektran sijasta sormin, niin kynnet kestävät sen paremmin. 

Nylonkielisen kitaran kaula on hieman leveämpi kuin muissa kitaratyypeissä. Tämä mahdollistaa oikean käden sormien näppäilyliikkeille enemmän tilaa. Leveämpää kaulaa ei kannata kuitenkaan säikähtää, sillä nyloneista löytyy myös lapsille ja pienisormisille sopivia malleja (3/4 ja 1/2 -kokoiset kitarat).

Vaikka nylonkielistä kitaraa käytetään eniten klassisessa musiikissa, se sopii varsin hyvin myös moniin muihin musiikkityyleihin – ehkäpä vain rankempaa plektranrämpytystä lukuun ottamatta.

 

Ota ensiaskeleet yhdessä soitonopettajan kanssa

Minkä tahansa kitaran lopulta päädytkin valitsemaan, niin muistathan, että soittoharrastus lähtee parhaiten käyntiin asiantuntevan opettajan opastuksella! Yksikään tietokoneohjelma tai YouTube-video ei korvaa rautaista alan ammattilaista, joka huomaa tuhansien oppituntien kokemuksella pienimmätkin virheet käsien asennossa.

 

Kaksi Kitaraa Soitinkaupan soitonopettajana toimii Jukka Holm, kokenut muusikko Tampereelta. Jukan opastuksessa pääset vauhtiin sähkökitaran, akustisen kitaran, basson tai ukulelen soitossa. Kokosimme Aloittelijan sivulle soitinvinkkejä ja muuta hyödyllistä tietoa soittotaipaleen alkuun. Tutustu Aloittelijan sivuun tästä.